Hoe kiest u het juiste hoofdkussen?

We erkennen allemaal het belang van een kwaliteitsmatras voor een goede nachtrust. Toch speelt een juist hoofdkussen ook een essentiële rol. Een gepast hoofdkussen draagt niet alleen bij aan een betere slaap, maar heeft ook invloed op uw nek- en ruggezondheid. Welk kussen het beste bij u past, hangt af van diverse factoren zoals uw slaaphouding en eventuele nek- of rugklachten. Het ideale hoofdkussen verschilt dus per persoon. We helpen u graag op weg met het selecteren van uw perfecte hoofdkussen en bieden waardevolle tips.

Het ideale hoofdkussen: een persoonlijke keuze

Uw optimale hoofdkussen hangt grotendeels af van uw slaaphouding, die de noodzakelijke ondersteuning voor uw hoofd bepaalt. Zijslapers hebben bijvoorbeeld vaak een dikker kussen nodig dan rug- of buikslapers. We bespreken de verschillende opties voor elke slaaphouding.

  • Zijslapers: Ongeveer 50% van de mensen slaapt op hun zij. De grootste druk ligt hierbij op de schouders. Als zijslaper met een zacht matras heeft u een minder stevig kussen nodig. Bij een harder matras, kies dan voor een steviger kussen. Uw gewicht speelt hierbij ook een rol: zwaardere personen hebben baat bij een steviger kussen​​​​.
  • Rugslapers: Ongeveer 40% van de mensen slaapt op hun rug. Voor rugslapers is het cruciaal dat de nek adequaat wordt ondersteund om te voorkomen dat de wervelkolom in een onnatuurlijke positie belandt. Kies voor een flexibel kussen met een ingebouwde neksteun​​.
  • Buikslapers: Slechts 9% van de mensen slaapt op hun buik. Een laag en zacht hoofdkussen is dan de beste keuze, om te voorkomen dat de nek in een onnatuurlijke houding buigt​​.

Materialenkeuze voor Hoofdkussens

Hoofdkussens variëren niet alleen in dikte en stevigheid, maar ook in materiaal. U kunt kiezen uit:

  • Dons en veren: Deze kussens zijn aanpasbaar aan uw wensen, maar zijn moeilijk wasbaar, vatbaarder voor huisstofmijt en de veerpennetjes kunnen soms door de tijk heen komen​​.
  • Synthetisch: De meest verkochte kussens vanwege de diverse soorten, kwaliteiten en prijsklassen. Bovendien zijn ze makkelijk te wassen en zeer veerkrachtig​​.
  • Visco-elastisch schuim: Deze opkomende kussens worden verkocht in vlokken of een massief blok. De vulling is vaak niet wasbaar, maar de tijk wel. Deze kussens kunnen wat zweterig aanvoelen en het kan lastiger zijn om uw hoofd te verplaatsen​​.

Het geschikte hoofdkussen bij nachtelijk zweten

Als u regelmatig last heeft van nachtelijk zweten, zullen bepaalde kussentypes beter aan uw behoeften voldoen. Bij overmatig nachtelijk zweten is een kussen met een tijk van natuurlijk materiaal zoals katoen en een synthetische vulling de beste keuze. Het kussen moet wasbaar zijn op 60 graden, zodat u het periodiek grondig kunt reinigen. Vermijd veren- of donsvullingen omdat deze normaal moeilijker te reinigen zijn. Onze collectie is namelijk wel wasbaar. Kies ook niet voor een synthetische of strak geweven tijk, omdat deze minder goed ventileert. Een vulling van geheugenschuim is ook geen aanrader​​​​.

Wanneer moet u uw hoofdkussen vervangen?

Omdat we elke nacht veel vocht verliezen, kunnen bacteriën zich uiteindelijk nestelen in uw hoofdkussen. Om hygiënische redenen is het verstandig om uw kussen na 3 tot 5 jaar te vervangen. U kunt de levensduur van uw kussen verlengen door het regelmatig te wassen volgens de wasvoorschriften op het label, het kussen regelmatig op te kloppen/schudden en te luchten. Zo blijft uw kussen hygiënisch en gaat het langer mee​​​​. We adviseren u graag over het juiste hoofdkussen voor u bij Cadsand. Bekijk ons volledige assortiment aan hoofdkussens of kom langs in de showroom!

Voor meer informatie kunt u kijken naar de volgende bronnen: