Welke matrasmaat moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste matrasmaat kan een groot verschil maken in je slaapkwaliteit. Hier volgt een gids over hoe je de juiste maat kunt kiezen, en een overzicht van welke maten het populairst zijn.

1. Individuele behoeften

De juiste matrasmaat hangt grotendeels af van jouw individuele behoeften. Als je alleen slaapt en niet veel ruimte nodig hebt, kan een eenpersoonsmatras voldoende zijn. Als je echter met een partner slaapt, heb je misschien een groter bed nodig, zoals een tweepersoonsmatras.

2. Kamergrootte

Houd rekening met de grootte van je slaapkamer. Je wilt genoeg ruimte hebben om comfortabel te bewegen in je kamer, zelfs met het bed erin. Meet je kamer op voordat je een matrasmaat kiest.

3. Lichaamsgrootte en slaaphouding

Mensen die groter of breder zijn, kunnen comfortabeler slapen op een groter matras. Ook als je de neiging hebt om veel te bewegen of uit te strekken in je slaap, kan een grotere maat comfortabeler zijn.

Bij het kiezen van een matras is niet alleen de breedte belangrijk, maar ook de lengte. Je wilt immers dat je lichaam volledig op de matras past zonder dat je voeten erover hangen. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van de lengte van je matras rekening te houden met je eigen lichaamslengte.

In het algemeen wordt aanbevolen om voor de lengte van de matras minimaal je eigen lichaamslengte plus 15 cm aan te houden. Dus als je bijvoorbeeld 190 cm lang bent, zou je moeten kijken naar een matras dat minstens 205 cm lang is. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt bewegen en uitrekken tijdens je slaap zonder dat je voeten het einde van het bed raken.

Houd er ook rekening mee dat de juiste lengte van je matras kan helpen bij het voorkomen van rug- en nekklachten. Een te korte matras kan je lichaam niet de juiste ondersteuning bieden, waardoor je mogelijk wakker wordt met stijfheid of pijn.

4. Budget

Grotere matrassen zijn vaak duurder, dus houd rekening met je budget bij het kiezen van de maat.

Populaire matrasmaten

  1. Eenpersoonsbed (90 x 200 cm): Dit is het meest geschikt voor één persoon en wordt vaak gebruikt voor kinderen of volwassenen die alleen slapen.

  2. Tweepersoonsbed (140 x 200 cm): Dit is geschikt voor één persoon die veel beweegt in zijn slaap of voor twee personen die het niet erg vinden om dicht bij elkaar te slapen.

  3. Queensize bed (160 x 200 cm): Dit is een comfortabele keuze voor koppels, omdat het elke persoon meer bewegingsruimte geeft.

  4. Kingsize bed (180 x 200 cm): Dit biedt veel ruimte voor koppels en is vaak de keuze voor mensen die veel ruimte willen om te bewegen in hun slaap.

  5. Super Kingsize bed (200 x 200 cm): Dit is het grootste standaard bedformaat en biedt de meeste ruimte voor koppels of voor mensen die veel ruimte willen om te bewegen in hun slaap.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste matrasmaat is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke behoeften, de grootte van je kamer, je budget en hoeveel bewegingsruimte je wilt hebben tijdens het slapen. Probeer indien mogelijk het bed uit voordat je het koopt om ervoor te zorgen dat het comfortabel is en aan je behoeften voldoet.

Voor meer informatie, kun je de volgende bronnen raadplegen: